CIREVALC: Study Visit v Linci nabídla inspirativní příklady dobré praxe
publikováno: 9. dubna 2025
Ve dnech 2.–4. dubna 2025 se v rakouském Linci uskutečnila čtvrtá study visit v rámci projektu CIREVALC, zaměřená na sdílení příkladů dobré praxe a podporu zavádění principů cirkulární ekonomiky do regionálních hodnotových řetězců, zejména v oblasti obalového hospodářství a potravinářství.
Za českou stranu se study visit zúčastnili Soňa Veselá (Jídelna Hlavatce), Lenka Pokorná a Hana Holečková (Spolek Bezoví) a Petr Hrdlička (konzultant pro udržitelná řešení).
První den byl věnován návštěvám regionálních firem v Horním Rakousku, které představily praktické ukázky cirkulárních řešení:
VFI – výrobce rostlinných olejů s využitím vedlejších produktů v bioplynové stanici s téměř nulovým odpadem,
Bergland Milch – největší rakouský producent mléčných výrobků, kombinující rekuperaci odpadních vod a vlastní bioplynovou stanici,
FeldOase Aquaponic – malé akvaponické hospodářství zaměřené na regionální produkci ryb.
Druhý den proběhl v prostorách Business Upper Austria a byl zaměřen na networking a workshopy se stakeholdery. Účastníci se zapojili do World Café diskusí a práce s nástrojem Circularity Compass a seznámili se s inovativními projekty, například:
Yupitaze – výroba rybí kůže z nevyužitých částí ryb,
Reploid Value Solutions AG – zpracování potravinového odpadu pomocí hmyzu pro krmiva a produkty,
GO Gastro – catering s novým obchodním modelem pro snižování potravinového odpadu,
ACIB GmbH – vývoj bioplastů z ovocných slupek,
MV Chilimanufaktur – inovativní výrobce chilli omáček a produktů.
Součástí programu byla také prezentace pilotních aktivit, peer-review pilotů a praktické ukázky využití nástroje Circularity Compass pro hodnotové řetězce v potravinářství, cateringu a obalovém průmyslu. Závěrečná část zahrnovala bloky k implementaci Regionálních akčních plánů (RAP), komunikaci projektu a jednání řídicího výboru (Steering Committee).